Slaap-problemen

Hoe is jouw relatie met slaap?

Hoe is jouw relatie met slaap?

“Ligt jouw werk weleens wakker van jou?”

Deze uitspraak is niet van mij, maar van Omdenken en ik vind hem hilarisch. Een goede nachtrust is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar de groep Nederlanders die slaapproblemen heeft, lijkt steeds groter te worden. Uit het ene onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen slecht slaapt, andere onderzoeken hebben het over een op de drie.

Regelmatig geven deelnemers aan onze Lighthouse Works weekenden en mijn mindfulness trainingen aan dat ze al met spanning opzien tegen het naar bed gaan. ‘Het zal wel weer niet lukken om relaxed in slaap te vallen’. Eenmaal onder de dekens, blijven ze malen als ze wakker liggen en draait de piekerfabriek op volle toeren. ‘Oh jee, nu is het al drie uur, wat zal ik morgen moe zijn!’
In deze voor ons allemaal wel herkenbare uitspraken, is te lezen hoe krachtig gedachten eigenlijk zijn. Als het woord ‘slaap’ negatieve associaties bij je oproept, is je relatie met slaap niet relaxed, maar overladen met spanning.

En juist dát is interessant om te onderzoeken. Want hoe krampachtiger je denkt en omgaat met slaap, hoe lastiger het wordt voor je lichaam om uit te kunnen rusten. Met je niet-helpende gedachten over slaap en je geloof in de waarheid van die gedachten (we nemen onze gedachten vaak onnodig serieus), geef je je lichaam het seintje dat het niet veilig is, en maakt je brave lichaam nog wat extra stresshormonen aan, om maar wakker en alert te blijven. Een vicieuze cirkel dus.

Als je zulke gedachten hebt, kijk dan eens of je het kunt zien als gedachte op zich, zonder mee te gaan in de inhoud van de gedachte. Een gedachte komt op, is er en gaat ook weer weg, net als een wolk in de lucht. Dit is geen quick fix en het vraagt herhaalde oefening om je deze procesmatige manier van kijken naar gedachten onder de knie te krijgen.

In mijn pas verschenen boek ‘En nu.. lekker slapen’, onderzoek ik de complexe relatie tussen slaap en je lichaam, je gedachten, je emoties en je leven. In een eenvoudig programma kun je zelf aan de slag om die verschillende delen te leren kennen en te begrijpen, zodat je relatie tot slaap meer ontspannen kan worden. Deze ontdekkingstocht zal er misschien niet toe leiden dat je meteen het klokje rond slaapt, maar het kan je, onder andere met ontspanningsoefeningen, wel helpen om ’s nachts uit te rusten en de dag weer enigszins fris en fruitig te starten. Daarom ben ik benieuwd wat jouw relatie met slaap is. Onderzoek het, het is de reis dubbel en dwars waard.

Bea Kalter

Gecertificeerd Mindfulness trainer VMBN, Auteur, Yogadocent, Coach & Masseuse

Mijn werk voor Lighthouse Works voelt niet als werk, maar als vervulling. Met heel veel plezier geef ik yogalessen en mindfulnesstrainingen en -coaching aan volwassenen, jongeren en kinderen. Ik help je graag om (weer) in verbinding te komen met je eigen lichaam, je authentieke zelf en je eigen wijsheid. In Castricum combineer ik mijn werk als docent en coach met freelance schrijfwerk en verzorg ik de redactie van boeken over yoga en persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop je te ontmoeten tijdens een van de Lighthouse Works Weekenden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *