yoga retreats

10 Tips: Hoe kies je een geslaagd retreat

10 tips voor een geslaagd retreat

Leestijd: 4 minuten

Wat een aanbod aan retreats, wat een luxe!

Maar wat ik eigenlijk best vaak merk tijdens het verzorgen van onze retreats, is dat sommige deelnemers zich van te voren helemaal niet hebben ‘ingelezen’ in het soort retreat waar ze zich voor hebben opgegeven. Vaak juist goed om af te gaan op je gevoel, maar stel nu dat je alleen maar power yoga krijgt, 2 x per dag? Terwijl je helemaal niet houdt van power yoga…..om maar een voorbeeld te noemen.

Daarom mijn 10 overwegingen bij het boeken van een retreat:

1. WAAROM WIL IK OP RETREAT?

Heel belangrijk, want het maakt nogal een verschil wanneer je op retreat gaat voor verdieping, meer rust of wanneer je op zoek bent naar avontuur en een fysieke uitdaging. Bekijk de website van de desbetreffende retreats. Lees reviews, bekijk (sfeer-)foto’s, hoe ziet het programma eruit, hoe groot/ klein zijn de groepen? En vooral: past dit bij jou?

2. DE DOCENTEN

Spreken de docenten en hun lesstijl je aan? Check de website: zijn er biografieën te lezen? Hebben ze ervaring, foto’s? Is er een contactpersoon per mail of telefonisch bereikbaar voor vragen? Misschien kun je een proefles volgen van een docent in Nederland? Zo krijg je vast een beeld van wat je kunt verwachten van de lessen.

3. TYPE LESSEN

Het ene retreat is de andere niet, en dat komt onder andere door de vele yogastijlen die er zijn. Hou je van het soort yoga dat gegeven wordt? Als je gewend bent om een zachte vorm van yoga te doen, dan ben je wellicht niet op zoek naar twee maal daagse power yoga en Ashtanga lessen. Ben je een beginner dan vind je het waarschijnlijk prettig om de yoga rustig op te bouwen en te weten dat je daarbij goed begeleid wordt. Tijdens alle retreats van Lighthouse Works (zowel tijdens de Detox-, de Mindfulness- en de Yoga Deluxe-weekenden als wel tijdens de buitenlandse retreats) variëren we tussen de verschillende stijlen.

4. JE DAGSCHEMA

Hoeveel lessen per dag/week zijn er en wat is de lengte van de lessen? Misschien kom je puur voor de yoga en doe je het liefst drie lessen per dag, of wil je ook andere activiteiten doen naast yoga. Bekijk welke mogelijkheden aan activiteiten er zijn. Zwemmen, de sauna in, duiken, dagje naar het strand of bos, shoppen, noem maar op. Is het een vol programma of zijn er ook ‘vrije’ uurtjes? En belangrijk: is deelname aan alle activiteiten verplicht en wil jij dat wel?

5. MEDITEREN

Tijdens sommige retreats vormen (begeleide) meditaties of stilte-wandelingen een onderdeel in het programma. Misschien is dat juist wat je zoekt, maar het kan natuurlijk dat mediteren voor jou een brug te ver is en niet per se hoeft. Vraag na of de meditaties gekoppeld zijn aan de les en of de mogelijkheid bestaat om dat gedeelte over te slaan?

6. WAT STAAT ER OP HET MENU?

Houd je van een lekker wijntje – want hé het is ook vakantie natuurlijk – bekijk dan of er alcohol gedronken mag worden tijdens het retreat. Hetzelfde geldt voor koffie. Ben je een echte carnivoor dan zit je misschien niet te wachten om een week lang op een plek te zitten met alleen vegetarische maaltijden. Als je een speciaal dieet volgt, of allergieën hebt is het handig om aan de organisatie te vragen of ze hier rekening mee kunnen houden.

7. ASHRAM OF LUXE OORD?

Sommige oorden kunnen heel basic en simplistisch zijn en bieden weinig faciliteiten. Ga je naar een ashram in India, verwacht dan geen airco en westerse toiletpotten. Hoewel, veel hangt ook van de prijs af die je betaalt, ook in India. Er zitten natuurlijk ook mooie, luxe retreatlocaties bij, waar je terecht kunt voor spa en massage-behandelingen. Dit zie je dan vaak terug in de prijs. Houd ook rekening met de temperatuur op de locatie; Zie jij het zitten om bij hoge – of juiste koude – temperaturen aan yoga te doen?

8. EENPERSOONSKAMER?

Reis je alleen dan kan het zijn dat je een kamer deelt met een onbekende. De een vindt dat leuk en gezellig, een ander zit daar totaal niet op te wachten. Bekijk of het mogelijk is om een kamer alleen te boeken, wat de meerkosten zijn en of dit in je budget past.

9. IN- EN EXCLUSIEF IN DE PRIJS

Je bent eruit en hebt je keus gemaakt! De foto’s van de uitgekozen retreat zien er waanzinnig uit, het type yoga past bij jou en de locatie is mooi en sereen. Maar de totaalprijs…die valt toch wat tegen. Check van tevoren wat je in totaal kwijt bent aan het retreat. Wat is in- en exclusief de reissom. Komen de maaltijden en drankjes er nog bij? Moet je het vervoer er naartoe zelf regelen? Kijk ook naar de aankomst- en vertrektijden en de reistijd (van het vliegveld, treinstation) naar je bestemming.

10. VOELT HET GOED (GEORGANISEERD)?

Veel kun je afleiden uit de website en kijk of je de ervaringen/ reviews van oud-deelnemers kunt lezen. Bekijk of de informatie actueel is; geeft de docent die zo aangeprezen wordt nog wel les? Staar je niet blind op een voordelige prijs, de kwaliteit van de lessen en van de organisatie is misschien nog wel belangrijker.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Enne, blijf bij je algehele gevoel, zo gek is dat helemaal niet!

Fijne zomer!

Suus de Jong

Yogadocente & masseuse

Yogadocent Lighthouse Works

Ik combineer met veel plezier mijn werk als freelance projectmanager met het organiseren en begeleiden van yogaretreats. Ik volgde mijn Ashtanga yoga-opleiding bij Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. In eerste instantie om meer kennis op te doen voor mijn eigen ‘practice’ maar al snel ervoer ik hoe leuk het is om deze kennis over te dragen en andere te laten zien dat yoga niet zweverig hoeft te zijn. Yoga is hard werken en zalig! Door het Lighthouse team ben ik aangestoken om ook massage opleidingen te volgen. Wauw, weer zo’n mooie aanvulling. Echt, ik vind het een voorrecht om anderen te kunnen laten genieten van het geven van yogalessen en massages. Naast de retreats op de Veluwe ben ik ook veel in het buitenland te vinden bij de Yoga Vakantie Poros en Yoga Vakantie Spanje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *