Het 8-voudige Yoga Pad

Op een down to earth manier uitgelegd.

Zo’n 200 jaar v. Chr schreef de Indiase wijsgeer Patanjali de Yoga Sutra’s. Het zogenoemde achtvoudige pad van Yoga bestaat uit 8 onderdelen die samen het geheel van Yoga vormen.

Deze acht onderdelen zijn:

  1. Yamas > Sociale gedragsregels
  2. Niyamas > Persoonlijke gedragsregels
  3. Asana > Lichaamshouding
  4. Pranayama > Energiebeheersing
  5. Pratyahara > Zintuigen terugtrekken
  6. Dharana > Concentratie
  7. Dhyana > Meditatie
  8. Samadhi > Harmonie  met het ware zelf

Ik zal ze hieronder zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen.

Het achtvoudige pad

1. Yamas

De Yamas wijzen je er op dat je aardig en respectvol omgaat met je medemens.

De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen op dit pad te blijven. Dit zijn:

Ahimsā – Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen. Liefdevol en aardig omgaan met je medemens. Dit zorgt er ook voor dat andere mensen minder agressief naar jou toe zijn.

Satya – Wees eerlijk; spreek de waarheid. Worden de woorden die uit je mond komen omgezet in daden?

Āsthēya – Steel niet van andere mensen

Brahmachārya – Gebruik je energie op de juiste manier

Aparigraha – Vrij zijn van hebzucht. Kan je je verlangens weerstaan om altijd maar meer te willen hebben?

2. Niyamas

Ook zijn er vijf Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

De vijf Niyamas zijn:

Shaucha – Zorg goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden.

Samtōsha – Tevreden zijn met de dingen die je hebt

Tapas – Staat voor soberheid en komt er op neer dat je de onzuiverheden van je lichaam en geest vernietigd en je energie kunt beheersen.

Svādhyāya – Staat voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ben je bezig je zelfbewustzijn te ontwikkelen?

Īshvarapraņidhāna – Neem je de tijd om te beseffen dat er meer is dan jijzelf? Dit is niet zozeer ‘God’ zoals we die kennen uit het Christendom, maar meer de krachten van het universum.

3. Asana

Dit is het meest zichtbare en bekende onderdeel van het achtvoudige pad van Yoga. Asana’s zijn namelijk de houdingen die je beoefent tijdens een yogales.

Zo zie je dat de houdingen die je bij Yoga doet maar een klein stukje van de puzzel zijn van het totaalplaatje.

De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en deze naar binnen te richten. Dat je er wat fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een heel fijn zijeffect.

De houdingen maken bepaalde energie los in je lichaam en zijn bedoelt om zowel lichaam, geest, de adem, je hart en je ziel te verbinden.

4. Pranayama

Prana is de levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling.

Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen. Lees hier meer over pranayama.

5. Pratyahara

Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door de miljoenen indrukken die zich constant om ons heen bevinden.

6. Dharana

Zesde in het achtvoudige pad van Yoga is Dharana. Dharana is het fixeren van aandacht op een object en hierbij kom je tot volledige concentratie.

Dit focuspunt kan de ademhaling zijn, of een mantra. Het maakt niet uit wat het is, als het maar werkt voor jou.

Het doel hiervan is om de afdwalende gedachten te kalmeren en zich te laten focussen op een iets.

7. Dhyana

Als je gedachten niet meer afdwalen en je bent volledig gefocust is het tijd voor meditatie.

Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi

Dit is het uiteindelijke doel van Yoga. Het is iets wat voort komt uit het oefenen van yoga en kan min of meer spontaan gebeuren. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.

Samadhi is als het ware een samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

Zoals je ziet is Yoga niet compleet zonder alle van deze acht onderdelen. Alle 8 onderdelen zijn gelijk en de één kan niet zonder de ander. Asana’s, de houdingen zijn zonder de zeven andere onderdelen slechts een ‘fysieke work-out’ en hiervoor kun je net zo goed gaan fitnessen.

We hopen dat dit je een wat beter beeld geeft van wat Yoga eigenlijk is. Het is dus meer dan alleen een sport, of oefeningen om te kunnen ontspannen, het is meer een levenswijze waarbij je de beste versie van jezelf probeert te zijn. Zowel voor jezelf als voor de ander.

Zo proberen we heel Nederland (en daarbuiten) te inspireren door middel van onze retreats waarbij goed zorgen voor jezelf en ook voor de ander onze lijfspreuk is. Er is zoveel te leren en te ontdekken en elke yogales en retreat is weer anders! Lees, leer maar vooral: Ervaar en maak plezier!

Bekijk hier alle Yoga Retreats die wij aanbieden. Have fun!