Veelgestelde vragen

Voorafgaand aan het weekend sturen we je nog een uitgebreide email met daarin alle info die je nodig hebt om je voor te bereiden op je retreat. Bij een detox weekend ontvang je 10 dagen voor aanvang een uitgebreide e-mail met informatie over afbouwen.

Jazeker! Iedereen is welkom bij onze retreats. Dat betekent dat het niet uitmaakt of je nu veel of weinig ervaring hebt. Het programma wordt altijd aangepast aan het niveau van de deelnemers. Onze docenten zijn zo opgeleid dat ze voor de verschillende onderdelen makkelijke en moeilijkere varianten kennen. Dus ook bij niveauverschillen binnen een groep weten we iedereen een leuk en uitdagend programma te bieden.

De deelnemersgroep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers. We hebben altijd 2 begeleidsters aanwezig. We houden de groepen met opzet klein omdat we graag veel persoonlijke aandacht geven en er volledig willen zijn voor jullie.

Onze deelnemers komen vaak alleen, juist om zich even helemaal terug te kunnen trekken en de focus naar binnen te richten. Maar ook vriendinnen/vrienden, moeders en dochters of stellen zien we heel vaak. Ongeveer 50/50 is misschien een goede houvast. En hoewel de meerderheid vrouw is, nemen ook mannen geregeld deel aan onze weekenden. Het programma is voor beiden heel geschikt. De leeftijd varieert van 20 tot 75. Gemiddeld ligt de leeftijd tussen de 25-55 jaar. Wil je weten hoe de groepssamenstelling eruit ziet voor jouw voorkeursdatum?  Bel of mail ons gerust even. Dat vertellen we je graag.

De deelnemersgroep tijdens een retreat houden we bewust klein: maximaal 15 personen (en  2 begeleidsters). Uit de praktijk weten we dat we met deze groepsgrootte tegemoet kunnen komen aan ieders wensen. Voor de een betekent dat veel tijd op zichzelf kunnen zijn. De ander vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en zoekt de groep wat meer op. Het kan allebei! Geen enkele les is verplicht. Er geldt altijd een belangrijke regel: niks moet, alles mag! Jij bepaalt!

Nee hoor, dat is niet erg. Wel jammer natuurlijk, want dan mis je misschien de kennismaking met de groep. Wanneer je van tevoren aangeeft hoe laat we je kunnen verwachten, dan kan de begeleiding daar alvast rekening mee houden.

Tijdens een retreat zijn er zowel gezamenlijke onderdelen als ruimte voor eigen invulling. Geen enkele les is verplicht. Er geldt altijd een belangrijke regel: niks moet, alles mag. Jij bepaalt. Dat betekent dat de een ervoor kiest veel op zichzelf te zijn. en een ander het juist leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen en de groep wat meer op te zoeken. Het kan allebei!

Neem gerust even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Er is geen apart partner programma of opvang voor kinderen tijdens het weekend. Wel kunnen we bij sommige locaties een familiekamer of tweepersoonskamer reserveren. En ook kunnen we dan eventueel een ontbijt, diner bijboeken.

Ook niet-Nederlandstaligen zijn welkom. Het merendeel van onze gasten is Nederlands, dus in principe worden alle onderdelen in het Nederlands gegeven, maar we kunnen – in overleg met de groep en begeleiding – de lessen ook gedeeltelijk in het Engels verzorgen of waar nodig bepaalde onderdelen vertalen.

Vaak kunnen we een goede inschatting maken en kunnen we je een advies geven. Echter bij medische vragen raden wij altijd aan om voor het boeken even te overleggen met je huisarts. Dieetbeperkingen en/of allergieën kun je aan ons doorgeven, dan houden we er rekening mee.

 

Er wordt heel veel geschreven over detoxen en sapvasten, met felle voor- en tegenstanders. Sommige mensen claimen zelfs dat sapvasten ‘ongezond’ zou zijn. De waarheid is, dat geen enkele van deze beweringen gestaafd kan worden: er is immers simpelweg (nog steeds) geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Omdat er geen bewijs is voor gezondheidsclaims, zou je het kunnen afdoen als ‘onzin’ – maar het gebruik van vasten bestaat wel al duizenden jaren… En dat is niet voor niets.

Wat de wetenschap namelijk wél weet, is dat de lever het orgaan is wat gifstoffen afbreekt. Dus in principe kan ons lichaam uit zichzelf prima detoxen, en doet het dat ook dagelijks. Maar – en dat is ook wetenschappelijk aangetoond – als het lijf meer gifstoffen binnenkrijgt dan dat die lever kan verwerken, worden ze opgeslagen in lichaamsvet. En onder onze huidige leefomstandigheden krijgen de meeste mensen ook meer gifstoffen binnen dan dat ze verwerken kunnen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of chemicaliën in voeding, cosmetica, uitlaatgassen, etc. Kortom: we hebben nogal wat opgeslagen liggen in die vetcellen. Zie het als je email inbox: als je op een dag meer mails binnenkrijgt dan je weg kan werken, parkeer je ze in de ‘to do box’ – in de hoop ze morgen af te kunnen ronden. Maar als er morgen vervolgens weer meer mails binnenkomen dan je weg kunt werken, dan gaat die to do box niet leeg, maar wordt alleen maar voller. Als je even een paar dagen gevrijwaard wordt van nieuwe mails, heb je pas goed de tijd om die to to box een keer te legen. Zo werkt het dus in ons lijf ook: door een paar dagen te sapvasten, geef je je verteringssysteem even rust, waardoor je lever eindelijk de tijd krijgt om ‘achterstallig werk’ in te halen en die opgeslagen afvalstoffen te gaan afbreken. Doordat je daarnaast heel veel drinkt, help je je lymfesysteem om die afvalstoffen je lichaam uit te spoelen.

In principe is sapvasten voor elk gezond mens verantwoord en goed vol te houden. Slechts in sommige situaties is sapvasten niet mogelijk of niet raadzaam; als je bijvoorbeeld zwanger bent, diabetes hebt of veel medicijnen moet innemen of recentelijk hebt ingenomen. Ook bij ondergewicht is het raadzaam om je arts te raadplegen en ons hierover te informeren.  Als je twijfelt over of je wel of niet mag sapvasten, overleg altijd even voor het boeken met je huisarts.

Belangrijk is dat je voor de start van de sapvasten dagen rustig afbouwt en, net zo belangrijk, na het detoxen weer rustig opbouwt. Hierover ontvang je van ons uitgebreide informatie als je je hebt ingeschreven voor een detox retreat. Mocht je een week voor aanvang niks van ons gehoord hebben, neem dan gerust even contact met ons op.

Ja! Sapvasten kun je 1 dag doen, of zelfs 10. Wij doen het drie dagen, omdat dat goed vol te houden is en het je lever genoeg tijd geeft om het belangrijkste effect te bewerkstelligen: oude afvalstoffen afbreken en afvoeren. En om je lichaam en geest te resetten!

 

In de praktijk komt dit gelukkig niet vaak voor! Maar wanneer we minder dan 8 deelnemers hebben, dan zijn we genoodzaakt het programma te annuleren. Dit laten we altijd tijdig weten (2 weken voor aanvang).

Wanneer je je reservering wilt annuleren of verplaatsen zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing. Wij adviseren je een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Uitgelicht