Yes, onze nieuwe training is ready to go!

Trots! Samen met Ilona Eichhorn van Devotion Training organiseren wij vanaf november de nieuwe training ‘Ontspannen communiceren met impact’.

Een ontdekkingsreis naar jezelf als professional. In 3 dagen jezelf versterken en leren hoe je jouw ideeën en opvattingen krachtig, ontspannen en in eigen stijl kan overbrengen. Ook is er tijdens de training ruimte voor bezinning; een adempauze.

Kijk hier voor onze kennismakingsfilm:

Pauze retreats

Lighthouse Works 10 jaar

Hoera, wij bestaan 10 jaar!

‘Bijzonder dat Lighthouse Works deel uitmaakt van lifechanging experiences’

Precies 10 jaar geleden, op 1 juli 2010, zag Lighthouse Works het licht. Een avontuur in een toen nog nieuwe markt: het organiseren van Detox, Yoga & Wellness en Mindfulness retreats in Nederland.

De huidige eigenaresse Lisette ter Borg en oprichtster Eelke Pollé vertellen over de jaren die volgden.

Een terug- en vooruitblik in 10 vragen!

  1. Waarom Lighthouse Works? Eelke: “Ik ben gestart met Lighthouse Works omdat ik zelf ergens behoefte aan had wat ik nergens kon vinden. En toen dacht “ik zal toch niet de enige zijn die daar behoefte aan heeft?” Ineens vielen alle puzzelstukjes op zijn plek en begreep ik dat het mijn missie was dat te creëren.
  2. Wat was jouw wens? “Het kunnen aanbieden van een sterk inhoudelijk programma waarin je volledig jezelf kon en mocht zijn. Zonder goeroes, maar met ervaren begeleiding vol passie voor het vak en altijd 110% aandacht voor de deelnemers. Naast een zekere mate van comfort qua omgeving.”
  3. In de zomer van 2010 ging de Lighthouse Works website live. En toen?
    Eelke: “Heel spannend, ik was bezig met het maken van de website en het in elkaar zetten van het boekingsformulier. Het formulier was nog geen minuut live en de eerste boeking was al binnen. Yes!!”
  4. Wat was het allereerste retreat?
    Eelke: “Een Detox & Reiki weekend gewoon bij mij thuis in Scheveningen. Daarna volgde het yogaweekend en jaren later het Mindfulness programma. Het balletje begon steeds meer te rollen en al snel hadden we een vaste kern van enthousiaste deelnemers en een mooie locatie.”
  5. In 2017 nam jij, Lisette, het stokje over? Lisette: “Bij Lighthouse Works komt alles samen waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kan: gastvrijheid, voeding & gezondheid en alles tot in de puntjes organiseren zodat de deelnemers alles los kunnen laten en gewoon in het moment kunnen ‘zijn’. Het klikte tussen Eelke en mij en in 2017 was Lighthouse Works van eigenaresse gewisseld. Op mijn manier heb ik het Lighthouse Works avontuur met Eelkes gedachtengoed voortgezet. Aandacht voor wellbeing, vitaliteit en mindfulness is inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij en het bedrijfsleven. Dat was 10 jaar geleden totaal anders. ”
  6. Wat horen jullie vooral van deelnemers? Lisette: “Iedereen waardeert enorm de rust, de volledige ontspanning en dat je echt niks hoeft te doen. Alles wordt voor jou gedaan. Samen met heel goede, lieve en opgewekte coaches en yogaleraren. Daardoor krijg je een helder hoofd, worden eventuele obstakels opeens duidelijk zichtbaar en ontstaat kracht om beslissingen te nemen.”
  7. Nieuwe inzichten? Lisette: “Veel deelnemers zien ook in de weekenden opeens dat ze met meer zachtheid naar zichzelf en anderen kunnen kijken.”
  8. De weekenden leveren bijzondere verhalen op? Lisette: “Juist de verhalen en lieve berichtjes die we terugkrijgen, geven veel voldoening. Een extra reden om met Lighthouse Works en het geweldige team en de partners met wie wij werken door te blijven gaan.”
  9. Welk woord past het beste bij 10 jaar Lighthouse Works? Eelke en Lisette: “Dankbaarheid! Wij zijn dankbaar voor alle deelnemers die door de jaren heen met ons zijn meegegroeid. Dankbaar dat we al zo vaak deel hebben mogen uitmaken van een lifechanging experience voor deelnemers. Dankbaar voor de enorme passie, inspiratie, vrolijkheid en aandacht die de begeleiding al die jaren aan al die lieve deelnemers gaf.”
  10. Op naar de volgende 10 jaar? Lisette: “Absoluut, daar heb ik enorm veel zin in. Met veel positiviteit en nieuwe energie beginnen we aan het zomer- en najaarsseizoen van 2020. De eerste weekenden zijn gelukkig weer gepland en alweer bijna volgeboekt. Zeker in deze tijd merk je dat er extra behoefte is aan ontspanning en gezond leven. Naast het ontwikkelen van nieuwe programma’s, willen we deelnemers na afloop van een retreat ook meer en meer kunnen ondersteunen in hun eigen weg naar een vitaal en ontspannen leven. Wij blijven in beweging en genieten volop van de mooie ontmoetingen tijdens onze retreats.
yoga retreats

10 Tips: Hoe kies je een geslaagd retreat

10 tips voor een geslaagd retreat

Leestijd: 4 minuten

Wat een aanbod aan retreats, wat een luxe!

Maar wat ik eigenlijk best vaak merk tijdens het verzorgen van onze retreats, is dat sommige deelnemers zich van te voren helemaal niet hebben ‘ingelezen’ in het soort retreat waar ze zich voor hebben opgegeven. Vaak juist goed om af te gaan op je gevoel, maar stel nu dat je alleen maar power yoga krijgt, 2 x per dag? Terwijl je helemaal niet houdt van power yoga…..om maar een voorbeeld te noemen.

Daarom mijn 10 overwegingen bij het boeken van een retreat:

1. WAAROM WIL IK OP RETREAT?

Heel belangrijk, want het maakt nogal een verschil wanneer je op retreat gaat voor verdieping, meer rust of wanneer je op zoek bent naar avontuur en een fysieke uitdaging. Bekijk de website van de desbetreffende retreats. Lees reviews, bekijk (sfeer-)foto’s, hoe ziet het programma eruit, hoe groot/ klein zijn de groepen? En vooral: past dit bij jou?

2. DE DOCENTEN

Spreken de docenten en hun lesstijl je aan? Check de website: zijn er biografieën te lezen? Hebben ze ervaring, foto’s? Is er een contactpersoon per mail of telefonisch bereikbaar voor vragen? Misschien kun je een proefles volgen van een docent in Nederland? Zo krijg je vast een beeld van wat je kunt verwachten van de lessen.

3. TYPE LESSEN

Het ene retreat is de andere niet, en dat komt onder andere door de vele yogastijlen die er zijn. Hou je van het soort yoga dat gegeven wordt? Als je gewend bent om een zachte vorm van yoga te doen, dan ben je wellicht niet op zoek naar twee maal daagse power yoga en Ashtanga lessen. Ben je een beginner dan vind je het waarschijnlijk prettig om de yoga rustig op te bouwen en te weten dat je daarbij goed begeleid wordt. Tijdens alle retreats van Lighthouse Works (zowel tijdens de Detox-, de Mindfulness- en de Yoga Deluxe-weekenden als wel tijdens de buitenlandse retreats) variëren we tussen de verschillende stijlen.

4. JE DAGSCHEMA

Hoeveel lessen per dag/week zijn er en wat is de lengte van de lessen? Misschien kom je puur voor de yoga en doe je het liefst drie lessen per dag, of wil je ook andere activiteiten doen naast yoga. Bekijk welke mogelijkheden aan activiteiten er zijn. Zwemmen, de sauna in, duiken, dagje naar het strand of bos, shoppen, noem maar op. Is het een vol programma of zijn er ook ‘vrije’ uurtjes? En belangrijk: is deelname aan alle activiteiten verplicht en wil jij dat wel?

5. MEDITEREN

Tijdens sommige retreats vormen (begeleide) meditaties of stilte-wandelingen een onderdeel in het programma. Misschien is dat juist wat je zoekt, maar het kan natuurlijk dat mediteren voor jou een brug te ver is en niet per se hoeft. Vraag na of de meditaties gekoppeld zijn aan de les en of de mogelijkheid bestaat om dat gedeelte over te slaan?

6. WAT STAAT ER OP HET MENU?

Houd je van een lekker wijntje – want hé het is ook vakantie natuurlijk – bekijk dan of er alcohol gedronken mag worden tijdens het retreat. Hetzelfde geldt voor koffie. Ben je een echte carnivoor dan zit je misschien niet te wachten om een week lang op een plek te zitten met alleen vegetarische maaltijden. Als je een speciaal dieet volgt, of allergieën hebt is het handig om aan de organisatie te vragen of ze hier rekening mee kunnen houden.

7. ASHRAM OF LUXE OORD?

Sommige oorden kunnen heel basic en simplistisch zijn en bieden weinig faciliteiten. Ga je naar een ashram in India, verwacht dan geen airco en westerse toiletpotten. Hoewel, veel hangt ook van de prijs af die je betaalt, ook in India. Er zitten natuurlijk ook mooie, luxe retreatlocaties bij, waar je terecht kunt voor spa en massage-behandelingen. Dit zie je dan vaak terug in de prijs. Houd ook rekening met de temperatuur op de locatie; Zie jij het zitten om bij hoge – of juiste koude – temperaturen aan yoga te doen?

8. EENPERSOONSKAMER?

Reis je alleen dan kan het zijn dat je een kamer deelt met een onbekende. De een vindt dat leuk en gezellig, een ander zit daar totaal niet op te wachten. Bekijk of het mogelijk is om een kamer alleen te boeken, wat de meerkosten zijn en of dit in je budget past.

9. IN- EN EXCLUSIEF IN DE PRIJS

Je bent eruit en hebt je keus gemaakt! De foto’s van de uitgekozen retreat zien er waanzinnig uit, het type yoga past bij jou en de locatie is mooi en sereen. Maar de totaalprijs…die valt toch wat tegen. Check van tevoren wat je in totaal kwijt bent aan het retreat. Wat is in- en exclusief de reissom. Komen de maaltijden en drankjes er nog bij? Moet je het vervoer er naartoe zelf regelen? Kijk ook naar de aankomst- en vertrektijden en de reistijd (van het vliegveld, treinstation) naar je bestemming.

10. VOELT HET GOED (GEORGANISEERD)?

Veel kun je afleiden uit de website en kijk of je de ervaringen/ reviews van oud-deelnemers kunt lezen. Bekijk of de informatie actueel is; geeft de docent die zo aangeprezen wordt nog wel les? Staar je niet blind op een voordelige prijs, de kwaliteit van de lessen en van de organisatie is misschien nog wel belangrijker.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Enne, blijf bij je algehele gevoel, zo gek is dat helemaal niet!

Fijne zomer!

Suus de Jong

Yogadocente & masseuse

Yogadocent Lighthouse Works

Ik combineer met veel plezier mijn werk als freelance projectmanager met het organiseren en begeleiden van yogaretreats. Ik volgde mijn Ashtanga yoga-opleiding bij Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. In eerste instantie om meer kennis op te doen voor mijn eigen ‘practice’ maar al snel ervoer ik hoe leuk het is om deze kennis over te dragen en andere te laten zien dat yoga niet zweverig hoeft te zijn. Yoga is hard werken en zalig! Door het Lighthouse team ben ik aangestoken om ook massage opleidingen te volgen. Wauw, weer zo’n mooie aanvulling. Echt, ik vind het een voorrecht om anderen te kunnen laten genieten van het geven van yogalessen en massages. Naast de retreats op de Veluwe ben ik ook veel in het buitenland te vinden bij de Yoga Vakantie Poros en Yoga Vakantie Spanje.

5 yogastijlen, kies jouw stijl!

Leestijd: 3 min.

Ik hoor het zó vaak: ‘yoga is niets voor mij’. Dat kan natuurlijk, maar eigenlijk geloof ik daar niet zo in. Meestal komt zo’n uitspraak naar aanleiding van het bijwonen van een ‘verkeerde’ yogales: de stijl voldeed niet aan je verwachtingen, de docent sprak je niet aan, de ruimte straalde geen sfeer uit, of je vond het te ‘zweverig’. Mijn advies: probeer het (nog) een keer. Er zijn namelijk zoveel verschillende yogastijlen, dat er ook voor jou een passende vorm tussen zit. Tijdens alle weekenden van Lighthouse Works (zowel tijdens de Detox-, de Mindfulness- en de Yoga Deluxe-weekenden) variëren we tussen de verschillende stijlen. Om beginnende yogi’s alvast op weg te helpen, beschrijf ik de fysieke verschillen van 5 bekende stijlen.

1. FREESTYLE VINYASA YOGA / POWER YOGA / YANG YOGA / ASHTANGA YOGA / BIKRAM YOGA

Deze stijlen laten zien dat yoga meer is dan alleen ontspanning. Zoek je een krachtige, sportieve vorm van yoga? Kies dan uit deze stijlen. Door de snelheid waarin de houdingen elkaar opvolgen, ben je zo intensief bezig met het volgen van de instructies, je ademhaling en de bewegingen dat je geen tijd meer hebt om over iets anders na te denken. Na afloop heb je het gevoel dat je echt hebt ‘gesport’. En je hoofd is heerlijk leeg. Bij Ashtanga en Bikram yoga is de serie bewegingen iedere keer hetzelfde. Voor de een kan dit aangenaam zijn, omdat je bijvoorbeeld herkenning of vooruitgang ziet. Bij een ander kunnen de repeterende series op termijn juist leiden tot verveling. Bikram is in een verwarmde ruimte van 38-40 graden.

2. RESTORATIVE YOGA / YIN YOGA
Ik geef toe, de naam ‘restorative’ klinkt niet echt ‘aanlokkelijk’ als je wilt beginnen met yoga. Toch is het een geschikte stijl als je rustig wilt beginnen en meer ontspanning zoekt. Bij Restorative yoga en Yin yoga worden de houdingen langer aangehouden zonder (veel) fysieke kracht te gebruiken. Ideaal als je geblesseerd bent of te moe om een intensieve krachtyoga te doen en toch aan je lichaam wilt werken en wilt ontspannen. Je wordt er energieker en soepeler van. Wel heb je wat rust in je hoofd nodig om je te kunnen ontspannen in de houdingen. Zelf vond ik dit in het begin heel lastig maar de rust kwam vanzelf naarmate ik merkte wat een flexibiliteit, ontspanning en energie deze yogastijlen mij brachten.

3. HATHA YOGA
Uiteindelijk zijn alle yogastijlen een afgeleide van Hatha yoga. Het is een dynamische vorm van yoga, net zoals de stijlen van nummer 1, alleen dan rustiger. De beoefening en het beheersen van lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken staan centraal. Ideaal als je een sportieve stijl van yoga zoekt maar wat meer tijd wilt krijgen om rustig in de houding te komen.

4. ANUSARA YOGA / ALIGNMENT YOGA / IYENGAR YOGA
Krachtige stijlen van yoga en dan doel ik op spierkracht. Gemiddeld houd je de houdingen langer vast dan bij de stijlen onder nummer 1. Daardoor heeft de docent meer aandacht voor de juiste belijning van jouw lichaam en de yogahouding en ook is er meer tijd voor de docent om je gedetailleerd in de houdingen te helpen zodat je blessures kunt voorkomen. Dat je de houdingen langer vast houdt, kan een zware uitdaging zijn voor je spierkracht en doorzettingsvermogen (lees: gezucht, gekreun en gesteun en een hoofd vol stemmen…dat dan weer een spiegel voor jezelf kan zijn.) Bij Iyengar wordt er tevens gebruikgemaakt van hulpmiddelen zoals een stoel.

5. ACRO YOGA / PARTNER YOGA
Acroyoga is een combinatie van yoga, de dynamiek van acrobatiek en massage. Hoewel de houdingen er op afbeeldingen soms wat moeilijk en ingewikkeld uitzien, is deze stijl geschikt voor beginners en gevorderden. Het is een speelse stijl van yoga waarin fun en vertrouwen centraal staan. De oefeningen doe je veelal met een partner, je assisteert elkaar en helpt elkaar beter te worden. Kracht en overgave zijn daarbij belangrijk. Dat geldt ook voor Partner yoga. Op een speelse manier zoek je samen balans, ontdek je jouw eigen krachten en die van je partner en ervaar je samen ontspanning. Ook leuk om te doen met een vriend(in) of je partner.

Bij bovenstaande beschrijvingen heb ik het alleen over de fysieke verschillen en niet zozeer over de gedachte en filosofie achter de verschillende stijlen. Uiteindelijk zijn alle stijlen van invloed op de (on)rust in je hoofd. Dat is ook afhankelijk van de docent en op welke manier en hoe lang er – naast de fysieke houdingen – aandacht besteed wordt aan het emotionele aspect van yoga.

Mijn advies voor als je wilt beginnen met yoga:
– Boek ons Yoga Deluxe weekend. Tijdens dit weekend komen verschillende yogastijlen aan bod, zo kun je ze gelijk ervaren en zien wat het beste bij je past. Bovendien zijn wij met 2 yogadocenten, hebben we kleine groepen (max. 15 gasten) en zodoende voldoende tijd om jou verder op weg te helpen met je vragen en keuzes.
– Bezoek een yogafestival (daar heb je alle yogastijlen naast elkaar) of maak een yogatrip waarbij verschillende stijlen aangeboden worden.
– Bij jou in de buurt: verdiep je vooraf in de yogastijl waar je naar toe gaat en kijk ook of de docent en de ruimte waarin je les krijgt jou aanspreken. Niet alleen is het wennen aan de yoga, maar ook aan de docent en de ruimte. Als het meteen al niet goed voelt, skip de herhalingsles en ga op zoek naar de volgende proefles.
– Volg minimaal 3 proeflessen van verschillende yogastijlen, en ga het liefst nog 3 tot 10 x naar dezelfde les voordat je je echt vastlegt of oordeelt.

Heel veel plezier en het belangrijkste vergeet vooral niet te lachen!

Suus de Jong

Yogadocente & masseuse

Yogadocent Lighthouse WorksIk combineer met veel plezier mijn werk als freelance projectmanager met het organiseren en begeleiden van yogaretreats. Ik volgde mijn Ashtanga yoga-opleiding bij Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. In eerste instantie om meer kennis op te doen voor mijn eigen ‘practice’ maar al snel ervoer ik hoe leuk het is om deze kennis over te dragen en andere te laten zien dat yoga niet zweverig hoeft te zijn. Yoga is hard werken en zalig! Door het Lighthouse team ben ik aangestoken om ook massage opleidingen te volgen. Wauw, weer zo’n mooie aanvulling. Echt, ik vind het een voorrecht om anderen te kunnen laten genieten van het geven van yogalessen en massages. Naast de retreats op de Veluwe ben ik ook veel in het buitenland te vinden bij de Yoga Vakantie Poros en Yoga Vakantie Spanje.

Slaap-problemen

Hoe is jouw relatie met slaap?

Hoe is jouw relatie met slaap?

“Ligt jouw werk weleens wakker van jou?”

Deze uitspraak is niet van mij, maar van Omdenken en ik vind hem hilarisch. Een goede nachtrust is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar de groep Nederlanders die slaapproblemen heeft, lijkt steeds groter te worden. Uit het ene onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen slecht slaapt, andere onderzoeken hebben het over een op de drie.

Regelmatig geven deelnemers aan onze Lighthouse Works weekenden en mijn mindfulness trainingen aan dat ze al met spanning opzien tegen het naar bed gaan. ‘Het zal wel weer niet lukken om relaxed in slaap te vallen’. Eenmaal onder de dekens, blijven ze malen als ze wakker liggen en draait de piekerfabriek op volle toeren. ‘Oh jee, nu is het al drie uur, wat zal ik morgen moe zijn!’
In deze voor ons allemaal wel herkenbare uitspraken, is te lezen hoe krachtig gedachten eigenlijk zijn. Als het woord ‘slaap’ negatieve associaties bij je oproept, is je relatie met slaap niet relaxed, maar overladen met spanning.

En juist dát is interessant om te onderzoeken. Want hoe krampachtiger je denkt en omgaat met slaap, hoe lastiger het wordt voor je lichaam om uit te kunnen rusten. Met je niet-helpende gedachten over slaap en je geloof in de waarheid van die gedachten (we nemen onze gedachten vaak onnodig serieus), geef je je lichaam het seintje dat het niet veilig is, en maakt je brave lichaam nog wat extra stresshormonen aan, om maar wakker en alert te blijven. Een vicieuze cirkel dus.

Als je zulke gedachten hebt, kijk dan eens of je het kunt zien als gedachte op zich, zonder mee te gaan in de inhoud van de gedachte. Een gedachte komt op, is er en gaat ook weer weg, net als een wolk in de lucht. Dit is geen quick fix en het vraagt herhaalde oefening om je deze procesmatige manier van kijken naar gedachten onder de knie te krijgen.

In mijn pas verschenen boek ‘En nu.. lekker slapen’, onderzoek ik de complexe relatie tussen slaap en je lichaam, je gedachten, je emoties en je leven. In een eenvoudig programma kun je zelf aan de slag om die verschillende delen te leren kennen en te begrijpen, zodat je relatie tot slaap meer ontspannen kan worden. Deze ontdekkingstocht zal er misschien niet toe leiden dat je meteen het klokje rond slaapt, maar het kan je, onder andere met ontspanningsoefeningen, wel helpen om ’s nachts uit te rusten en de dag weer enigszins fris en fruitig te starten. Daarom ben ik benieuwd wat jouw relatie met slaap is. Onderzoek het, het is de reis dubbel en dwars waard.

Bea Kalter

Gecertificeerd Mindfulness trainer VMBN, Auteur, Yogadocent, Coach & Masseuse

Mijn werk voor Lighthouse Works voelt niet als werk, maar als vervulling. Met heel veel plezier geef ik yogalessen en mindfulnesstrainingen en -coaching aan volwassenen, jongeren en kinderen. Ik help je graag om (weer) in verbinding te komen met je eigen lichaam, je authentieke zelf en je eigen wijsheid. In Castricum combineer ik mijn werk als docent en coach met freelance schrijfwerk en verzorg ik de redactie van boeken over yoga en persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop je te ontmoeten tijdens een van de Lighthouse Works Weekenden!

detox

Zo blijf je gezond en gelukkig Deel 2

Zo blijf je gezond en gelukkig!

Deel 2

Dieet

Na mijn zwangerschap van Bruin en de overstap naar een zittend beroep, vlogen de kilo’s er aan. Ik werd ten huwelijk gevraagd door mijn, toen nog, vriend (nu dus mijn man) Ik besloot heel cliché deze mogelijkheid aan te grijpen om een trouwjurk te kopen in mijn gewenste maat. Vanaf 1 januari zou ik beginnen met een dieet waarbij koolhydraten volledig werden gemeden. En laat ik nou echt dol zijn op koolhydraten! Ik ben de eerste twee weken van dat betreffende jaar aan de slag gegaan volgens de recepten van het boek dat bij het dieet hoorde. De kilo’s vlogen er af maar mijn lichaam was echt heel erg beroerd van deze foodshock. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk was ik uitgeput vanwege het feit dat ik mezelf heel veel ontnam. En dan niet zozeer het eten en drinken wat ik lekker vond, maar ook hetgeen waar mijn lichaam om schreeuwde. Bijvoorbeeld fruit. Ik miste fruit!

Bewustwording
Na die eerste twee weken besloot ik dat dit niet langer zo kon en ik begon mijn eigen gezonde verstand te gebruiken, gebaseerd op de informatie die mijn lichaam mij gaf. In plaats van vlees, eieren en mayonaise begon ik mijn ochtend met een fruit ontbijt. ’Hoe erg kan dat zijn?’ bedacht ik me. Ik hanteerde voor mezelf een 80% 20% regel waarbij ik dus ongeveer 20% van de week iets mocht waartoe ik de behoefte voelde. Binnen een half jaar tijd ben ik 15 kilo kwijtgeraakt en mocht de trouwjurk ingenomen worden naar een extra maat kleiner.

Door de bomen het bos

Over voeding, soorten diëten, afvallen, wat is gezond en wat niet, detox raken wij niet uitgesproken. De voedingsmiddelen industrie heeft magische producten en ook magische manieren om deze bij ons in de koelkast te krijgen. Wetenschap onderzoekt en publiceert, tegelijkertijd wordt het onderzoek via andere media kanalen tegengesproken. Wat moeten we nou doen om een gezond, slank en gelukkig leven te leiden?

Moraal van dit verhaal is: luister naar je lichaam, gebruik jouw gezonde verstand en vind voor jezelf een modus dat blijvend kan zijn. Vaak is dit een manier waarop lichaam en geest in balans worden gebracht door middel van een symbiose tussen onze primaire levensbehoeften zoals voeding en vocht, ontspanning, beweging, rust maar ook liefde. Het gaat er immers niet om dat je de juiste maten bezit, maar dat je lekker in je vel zit en blij kan zijn met wie je bent. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hoeft het ook niet alleen te doen. Vind voor jezelf daarin een weg waarbij je gesteund voelt. Of je dit nu alleen met een boek doet of je mee gaat met een retreat en je laat steunen en inspireren door een (detox) coach, diëtist, voedingsdeskundige, guru, goede vriend, vriendin of partner.

Einde

Detox Coach

KAREN

Gastvrouw tijdens onze Detox retreats

Holistisch Coach & masseuse

Blog Detox

Zo blijf je gezond & gelukkig!

Deel 1:

Het gebeurt heel vaak dat cliënten in mijn praktijk en onze gasten van een Lighthouse detox retreat naar mij toekomen en heel graag een receptenboek willen hebben met dagelijkse recepten voor geluk en gezondheid voor de rest van het leven. “Zeg me hoe ik het moet doen en ik volg!”

Handboek Gezond & Gelukkig

Dat is wat wij mensen heel graag willen. Een kant en klaar handboek met stapsgewijze informatie die ons door de dagen, weken, maanden en jaren heen loodsen met bij de finish een lot voor een lang gelukkig en gezond leven. Vooral de vervelende gevoelens, bijzondere eetpatronen en andere onvolmaaktheden moeten meteen uit de weg geruimd worden. We hebben momenteel geen tijd om ons unheimisch te voelen. We moeten door, door, door!

Tijdens de detox retreats die ik begeleid wordt dat ‘door, door, door’ even onderbroken met een pauze van twee weken, waarin je ontgift. Mensen boeken een heerlijk detox weekend in de bossen verzorgd en begeleid met heerlijke hapjes (als het de milde versie betreft) en sapjes, yoga, massages, workshops, wandelingen, etc. De week voorafgaand aan het weekend bouwt men het eetpatroon af en de week na het weekend bouwt men, hopelijk een gezonder of bewuster, eetpatroon op.

 

Bewustwording

Vanuit de praktijk weet ik dat de ‘break’ in ons levenspatroon en het bewust omgaan met voeding heel veel betekend kan zijn voor lichaam en geest. Tijdens de voeding Q&A die ik gedurende het weekend geef, zit 15 man mij hoopvol aan te kijken of ze antwoord zullen krijgen op de vraag: hoe ze na dit weekend de rest van hun leven zich zo energiek zullen blijven voelen en hoe er nog meer kilo’s als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. “Zeg ons wat we moeten doen?” Ik stel iedereen dan meteen teleur. Er is geen eenduidig recept voor al jullie individuele lichamen en geesten. Ook hier begin ik altijd met het belang van de bewustwording van het ‘waarom we eten’, ‘wanneer we eten’ uiteraard ook ‘wat we eten’…daar valt wel iets van een leidraad in te vinden. Maar het ‘waarom we eten’ is voor iedereen van essentieel belang. Alleen al die bewustwording in combinatie met de ontspanning, ontgiften en de rust die je jezelf gunt, gaat er een wereld aan herkenning open…….Wordt vervolgd.

 

Detox Coach

KAREN

Gastvrouw tijdens onze Detox retreats

Holistisch Coach & masseuse

Mindfulness test

Doe de Mindfulness test!

Ben jij mindful, of is je mind full?

Benieuwd hoe jouw stress level er op dit moment voor staat? DOE HIER DE TEST! Het kost je maar 4 minuutjes en je krijgt gelijk het resultaat te zien! Succes.

P.S Laat je collega, moeder, of vriendin ook eens de test doen :-).

vacature

Vacatures

Yes, vanwege uitbreiding van ons aanbod en locaties hebben wij de leukste vacatures openstaan! Yoga docente: https://www.lighthouseworks.nl/yoga-docent/ Mindfulness […]