Geroosterde wortel en venkel met harissa, zwarte linzen en yoghurt

Harissa

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g wortels
  • 500g venkel (ongeveer 2 middelgrote bollen)
  • 2 middelgrote rode uien
  • 1 eetl. kokosolie
  • 1 eetl. koudgeperste olijfolie
  • een paar snufjes zout en peper
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • schil van 1 citroen, goed gewassen en geraspt
  • 225 g zwarte linzen (Du Puy, geweekt)
  • 1 eetl. koudgeperste olijfolie
  • een handvol muntblaadjes grof gehakt
  • zeezout flakes, voor de garnering

Harissa Dressing

  • ¼ kopje koudgeperste olijfolie
  • 1-4 theel. harissa pasta (naar smaak)
  • 2 eetlepels. vers geperst citroensap
  • ½ eetlepel. ahornsiroop
  • snuif zeezout, naar smaak

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 ° C. Boen de wortelen goed schoon en snijd ze in de lengte doormidden (als ze relatief groot zijn, snijd ze in vieren in de lengte). Was de venkel en snijd in de lengte in dunne plakjes. Schil en snijd de rode ui in achten.

2. Leg de wortels op een bakplaat en wrijf ze met een beetje kokosolie in. Leg de venkel en rode ui op een aparte bakplaat en wrijf ook in met een beetje kokosolie. Rooster ze beide in de oven gedurende 25-35 minuten tot ze gaar zijn en licht verkoold langs de randjes (de venkel en uien kunnen langer duren dan de wortels, dus haal indien nodig eerst de wortels eruit). Haal ze uit de oven en breng op smaak met zout en peper.

3. Terwijl de groenten roosteren, kook je de linzen. Was de linzen eerst goed, laat ze uitlekken en spoel ze af tot het water helder is. Doe ze in een middelgrote pan en bedek met veel water. Breng ze aan de kook, laat sudderen en kook afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten. Voeg ongeveer een halve theelepel zout toe, roer ze door en laat afgedekt sudderen, tot de linzen zacht zijn, ongeveer 5 minuten langer. Afgieten en even spoelen. Roer de olijfolie erdoor en breng op smaak.

4. Terwijl de linzen aan het koken zijn, klop je de ingrediënten van de dressing door elkaar. Begin met een theelepel harissapuree en voeg meer toe naar smaak. De dressing mag een beetje pittig zijn. Voeg de geroosterde groenten toe en wentel ze om, om goed te coaten.

5. Meng de geraste citroenschil en yoghurt door elkaar.

6. Verdeel de yoghurt en linzen over vier borden. Stapel de groenten er mooi bovenop, bestrooi het geheel met schilferachtig zout, mint en besprenkel eventueel overgebleven dressing erover.

 Anijs – gember – kaneelthee

Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten en is heel geschikt om thee van te maken. Het heeft een zoete en aromatische smaak, werkt ontstekingsremmend, bevat veel antioxidanten en vitamine A en C.
Gember bevat antioxidanten en enzymen die de stoelgang bevorderen en werkt ontstekingsremmend. Het bevordert je bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften.
 Kaneel bevat belangrijke vitamines, waaronder vitamine A, C, B2 en B6. Verder is het een bron van mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Kaneel geeft een verzadigd gevoel en kan eraan bijdragen dat je minder naar “troosteten” grijpt.
  • 1 stuk steranijs
  • 1 stuk gember (2 cm)
  • 1 kaneelstokje
  • eventueel naar wens schijfjes sinaasappel, citroen

1: Snijd de gember in plakjes.

2: Doe alle ingrediënten in je mooiste theepot en schenk er kokend water overheen.

3: Een minuut of 5 laten trekken en klaar!

Hartverwarmende Winter Detox soep

Ingrediënten voor ongeveer 6-8 personen:

• 450 gram zoete aardappelen (of pompoen), geschild en in kleine stukjes

• 115 gram wortelen in plakjes gesneden

• 100 gram uien in stukjes gesneden

• 100 gram bleekselderij in plakjes gesneden

• 1 rode paprika, in blokjes gesneden

• 6 teentjes knoflook, gehakt of geperst

• 350 gram bruine of oranje linzen, gespoeld

• 1 ½ tl koriander en 1 ½ tl komijnpoeder

• 1 tl kerriepoeder

• ½ tl gerookte paprikapoeder, ½ tl gemalen kaneel en ½ tl kurkuma

• ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat

• 1 ½ ltr natriumarme groentebouillon

• 3 handjes baby spinazie, grof gehakt

• 50 ml citroensap

1. Doe de zoete aardappelen, wortelen, uien, selderij, rode paprika, knoflook, linzen, kruiden en bouillon in een slowcooker of stoofpan. Doe de deksel erop en kook op een lage stand ongeveer 6 uur door.. Controleer de linzen op gaarheid.

2. Mix met de staafmixer heel even ongeveer de helft van de soep tot gladde massa. Wij vinden hem het meest lekker als er ook nog wat te kauwen valt, maar je kunt hem naar wens helemaal glad of wat grover maken. Roer de babyspinazie en het citroensap erdoor.

3. Breng verder op smaak met peper, zout en currypoeder naar wens. Verdun met extra bouillon tot de gewenste consistentie. Serveer warm met eventueel opgeklopte griekse yoghurt, veel verse kruiden (peterselie of koriander) en kiemen bovenop!

Laat die glimlach maar komen :-).

Groene detox juice (uit de blender)

Ingrediënten voor 2 glaasjes:

  • 50 gr spinazie
  • 1 (Elstar) appel (goed gewassen en ontdaan van klokhuis)
  • 1/2cm gember (geschild)
  • ½ citroen of limoen
  • ½ glas water of kokoswater

* Gebruik waar mogelijk het liefst biologische groentes en fruit.

Green detox juice

Doe de spinazie, appel en gember samen met een ½ glas (kokos)water in de blender. De ½ citroen/limoen knijp je erboven uit. Zet het apparaat aan en blend tot een smoothie. Mocht je ‘m nog te dik vinden dan kun je nog wat extra (kokos)water toevoegen.

Herfst risotto met paddenstoelen

Een heerlijk verwarmende vegetarische risotto om de herfst mee in te luiden!

Herfst recept

Ingrediënten voor 2 pers.:

• 150 gram oesterzwammen
• 150 gram kastanjechampignons
• 1 ui
• een paar handen bladspinazie
• 1 groentebouillonblokje
• 100 gram geraspte kaas
• 2 teentjes knoflook
• 200 gram risottorijst
• 1 glas droge witte wijn (kan eventueel ook zonder, maar is heerlijk voor de smaak!)
• bosje verse kruiden: peterselie en bieslook
• olijfolie
• peper en zout

1. Maak de paddenstoelen schoon. Halveer de kastanjechampignons en haal de oesterzwammen los van elkaar. Verdeel alle paddenstoelen over een bakplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Bak 20 minuten in de oven.

2. Pel de ui en knoflook en snijd beide fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en 1 knoflookteen op een zacht vuurtje.

3. Maak 400 ml groentebouillon, door het bouillonblokje op te laten lossen in kokend water.

4. Voeg de risottorijst toe aan de pan waar je de ui en knoflook in hebt gebakken. Roer goed door en zie dat de rijst heel snel glazig wordt. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat op een laag vuur de risotto de bouillon helemaal in zich opnemen. Voeg nu een scheut wijn toe en laat meekoken. Dit herhaal je, gedurende een minuut of 15-20, tot alle bouillon en wijn bij de rijst zit en de rijst gaar gekookt is.

5. Snijd ondertussen de verse kruiden fijn en schep, samen met de geraspte kaas en de spinazie, door de risotto. Zorg dat je rijst goed warm blijft en blijf goed roeren.

6. Haal je paddenstoelen uit de oven en laat deze nog even op je bakplaat liggen. Als het goed is heb je nu nog 1 gehakte knoflookteen over, die je door de nog warme paddenstoelen kunt schepen (naar smaak).

7. Serveer de risotto op een diep bord, met de paddenstoelen (en eventueel nog wat verse spinazie) er bovenop. Eet smakelijk!

Zomers abrikozen-masker

Dit heerlijke abrikozen-masker helpt je huid zich goed te herstellen na een flinke dosis zon!
Ontvel 4 abrikozen en verwijder de pitten. Pureer met blender of staafmixer en meng vervolgens met een half kopje yoghurt tot een smeerbaar geheel.
Aanbrengen op een schoon gezicht en 20 minuten laten zitten. Spoel het masker af met lauwwarm water. Een heerlijke hydraterende en voedende boost voor je huid, na wat droogte.

Bananencake

Onderstaande cake is gluten-, lactose-, en suikervrij. Extra genieten dus :-)

Bak je mee?

bananencake

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Handje ongebrande noten (welke je lekker vindt, wij gebruiken meestal walnoten)
  • Zout
  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Doe de bananen samen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit lukt ook eventueel met een staafmixer mocht je geen keukenmachine hebben.
  3. Haal het bananen/dadel mengsel uit de kom en maal hierna de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg en klein beetje zout toe. Meng dit met het bananenmengsel.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Doe het bakpoeder erbij en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je hem er uit haalt? Dan is je cake klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.
  12. Je kunt eventueel nog de cake versieren met gehakte nootjes en/of banaan.

Tip: Ook lekker met een klodder dikke (plantaardige) yoghurt erbij met eventueel wat citroenrasp erdoor!

Enjoy!

Goodmorning Summer Juice!

  • Energiek opstaan op de mooie zomerochtend met de:
  • 0,5 ananas
  • 0,5 tl groene-theepoeder
  • 5 roosjes broccoli
  • Handjevol peterselie
  • 1 cm gember, geschild
  • 250 ml water of appelsap ongezoet
  • 3 ijsblokjes

1 Doe al deze ingrediënten in de blender totdat er geen stukjes meer zijn en je een mooie gladde ontbijtsmoothie hebt.

2 Schenk het in 2 glazen en alles wat je nu nog mag doen is genieten van deze kickstart van je dag!

Quinoa granaatappel salade

  • 200 gram quinoa
  • 475 ml water
  • 2 stelen bleekselderij
  • 70 gram rauwe en ongezouten hazelnoten
  • pitjes van een halve granaatappel
  • bosje verse peterselie
  • 1 el biologische honing
  • 1 el appelcider azijn
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • sap van een ½ citroen
  • vers gemalen peper en een beetje zeezout

1 Rooster de hazelnoten licht in een droge koekenpan en zet apart.

2 Was de quinoa en breng deze daarna met 475 ml water aan de kook. Kook 15 minuten door, giet af en laat uitlekken.

3 Meng azijn, citroensap, honing, peper en zout tot een dressing.

4 Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en doe deze samen met de quinoa en granaatappelpitjes bij de dressing. Mix goed door zodat alles gemengd is.

5 Maak de salade af met de peterselie en geroosterde hazelnoten.

Geniet van meer heerlijke recepten terwijl je aan je gezondheid werkt met ons 21 Day Detox programma!

Banana, blueberry, cinnamon pancakes

  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 1 schep eiwitpoeder
  • 1/2 eetlepel eiwitpoeder
  • 1/2 eetlepel chiazaad
  • 1/2 eetlepel hennepzaad
  • 1 theelepel kaneel

1 Mix 2 eieren met 1 banaan, 1 schep eiwitpoeder, 1/2 eetlepel chiazaad, 1/2 eetlepel hennepzaad en 1 theelepel kaneel door elkaar.
2 Verhit wat kokosolie in een koekenpan en doe daar de mix in.
3 Keer na een paar minuten de pannenkoek om en wacht tot deze ook aan de andere kant gaar is.
4 Schep de pannenkoek op een bord en garneer hem met bosbessen en schijfjes golden kiwi.
Tip: Mocht je hem wat zoeter willen, schenk er wat agavesiroop of rauwe honing overheen.

Super lekker en low-carb, high in protein, gluten- en lactose vrij!

Heerlijk verwarmende pompoenstoof!

Voor 4-6 personen

  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • 2 uien
  • ½ bosje verse koriander
  • 40g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • ½-1 tl gedroogde chilivlokken
  • 50g zwarte olijven
  • 1 blik van 400g tomatenblokjes
  • 1 blik van 400g kikkererwten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 mok (320 g) couscous
  • magere yoghurt, voor erbij

1 Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de pompoen en snijd hem voorzichtig doormidden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm. Verdeel ze over een grote bakplaat of braadslee, hussel ze met een beetje olie door elkaar, strooi er een snufje peper en zout op en zet ze 35-40 minuten boven in de oven of tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
2 Pel de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de koriandersteeltjes fijn en doe ze met de rozijnen en het grootste deel van de kaneel en de chilivlokken bij de uien. Bak het geheel 20 minuten met het deksel op de pan, roer af en toe en voeg eventueel scheutjes water toe. Roer de stukjes pompoen als ze gaar zijn door de uien.
3 Doe de olijven met de tomatenblokjes en kikkererwten (met vocht en al) bij het pompoenmengsel. Verkruimel er het bouillonblokje bij, giet 500 ml kokend water in de pan, draai het vuur halfhoog en laat het gerecht terwijl je af en toe roert 40 minuten (zonder deksel) pruttelen of tot het heerlijk dik is.
4 Doe ongeveer 15 minuten voordat de stoof klaar is de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels onder staan, leg een bord op de kom en laat ze 10 minuten hun ding doen. Schep de couscous om tot die luchtig is, voeg peper en zout naar smaak toe en kieper hem op een grote schaal. Schep er de pompoenstoof over en maak het gerecht af met de yoghurt en korianderblaadjes.

We blijven in de feeststemming en dit recept wordt vaak aan ons gevraagd, omdat iedereen het zo lekker vind.

Lijkt wel appeltaart > Juice

– Wortels
– Appels
– Gember
– Kaneel

Doe de wortel, appel en gember in de sapcentrifuge/ slowjuicer en voeg daarna kaneel toe naar smaak!

Cheers!

De Hippie Bowl

voor 2 personen

  • 1/2 kop ongekookte quinoa (elke kleur kan), gespoeld
  • 2 wortels
  • 4 radijzen
  • 1/2 venkelbol
  • 2 avocado’s, steen verwijderd
  • 2 kleine koolbladeren, stengels verwijderd
  • 1 handvol gemengde babysla
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 tl citroensap
  • 1 snuif zeezout en zwarte peper
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • 4 eetlepels gefermenteerde zuurkool
  • 2 gebakken eieren
  • 2 theelepels van hennep

1 Kook de quinoa: spoel de quinoa, 1 kopje water en een snuifje of zout in een middelgrote pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat het ongeveer 15 minuten koken.

2 Zet apart om af te koelen in een grote mengkom.

3 Maak de salade: snijd de wortels en de radijzen. Snijd de venkel heel fijn. Snijd de avocado’s in kleine blokjes. Verwijder de stengels van de kool en hak deze fijn. Doe alle bereide ingrediënten, inclusief de babysla, in de quinoa-kom. Sprenkel met olijfolie, citroensap en peper en meng met je handen. Verdeel de salade in twee kommen, besprenkel elke kom met een royale eetlepel tahini en een paar eetlepels zuurkool. Werk af met een gebakken ei in de kom en bestrooi met hennepzaad. Serveer onmiddellijk.

Deze onderstaande feestdip doet het altijd goed en maken we dan ook regelmatig, want het is ook zalig als broodbeleg, als toefje op je salade, op onze zelfgemaakt zaden crackers, of als dipsaus met wat rauwkost!

Paprika spread

NODIG (voor 500 gram)

  • 6 grote rode paprika’s, gehalveerd en ontpit
  • 150 gr zonnebloempitten
  • snufje cayennepeper
  • snufje edelgistvlokken
  • sap van 1 citroen
  • 4 takjes rozemarijn (alleen de naaldjes)

1 Snijd de paprika’s, leg ze op een bakplaat en zet ongeveer 40 minuten in de oven, of tot ze licht verbrand zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

2 Rooster ondertussen de zonnebloempitjes licht in de koekenpan met cayennepeper en edelgistvlokken.

3 Als de paprika’s zijn afgekoeld, trek je het vel eraf. Snijd ze in stukken en doe in een foodprocessor of blender met de zonnebloempitten, het citroensap en de rozemarijn en pureer tot je een gladde massa hebt.

4 Proef en pas de smaak aan als dat nodig is. Schep in een luchtdichte glazen pot. Blijft tot 2 weken goed in de koelkast!