Wat is Mindfulness

Wat is Mindfulness? De menselijke combinatie van lichaam en geest is een wonderbaarlijke uitvinding. We bestaan fysiek uit intelligente cellen die alle informatie bevatten die nodig is voor ons voortbestaan. Daaraan vast bestaat het ongrijpbare zelfbewustzijn en tot slot is er de alles drijvende wil om te leven. Hier hoeven we niets voor te doen; het is er en regelt zichzelf. Het is niet te bevatten hoe kundig wij in elkaar zitten en toch zou je kunnen stellen dat er valkuilen in ons systeem zijn te benoemen!

Zo kent de mens een aangeboren streven zich aan het prettige te hechten en het onprettige te vermijden. Daardoor neigen we de realiteit slechts deels onder ogen te komen, laat staan te accepteren. We weten dat de pijn van het leven onvermijdelijk is maar toch houden we die krampachtig en zo goed we kunnen op afstand. Dit is niet erg; het is onze oersterke drang tot zelfbehoud die ons wil beschermen. En toch kan het tegen ons werken; wanneer we ons continu zorgen maken over de toekomst. Of stress hebben over wat al gebeurd is. Bovenal weerhoudt het ons het leven te ervaren zoals het werkelijk is op het moment dat het zich afspeelt: Nu!

Een tweede valkuil is de eveneens aangeboren neiging om op aangeleerde en bekende patronen terug te vallen. Gedurende ons leven ontwikkelen we daarmee onze automatische piloot waardoor het lijkt of we geen keuze hebben over de richting van ons leven of invloed hebben op de pijn die ons gevoelsmatig “overkomt”.

Mindfulness is ontwikkeld als antwoord op deze twee uitdagingen. Het trainingsprogramma werd in 1979 uitgevonden door Jon Kabat-Zinn die Boeddhistische elementen combineerde met de Westerse cultuur en actuele behoeften op het gebied van gezondheid, stress en geluk. Zo ontstond een methode en bijbehorende 8-weekse training; geschikt voor iedereen die meer kwaliteit aan het leven wil toevoegen door bewuster om te gaan met de wisselvalligheden die hier bij horen. Mindfulness is dus geen truc om moeilijkheden op te lossen of pijn weg te nemen. Het is een training om de nadelen van de valkuilen te overkomen. Een nieuwe manier van kijken waarbij je je diepste conditioneringen onder de loep neemt. Erbij horen specifieke oefeningen die het ervaren van ruimte, vrijheid en keuzemogelijkheden bieden.

Intrinsiek aan mindfulness is het trainen van de manier van kijken zonder inhoudelijk op de individuele voorbeelden van pijn, worsteling of andere levensproblematiek in te gaan. Het is dus geen therapie waarin vaak wel gewerkt wordt aan specifieke, inhoudelijke onderwerpen. De focus is het beoefenen van de verschillende technieken zodat je deze kunt toepassen in jouw persoonlijke leven met de uitdagingen die daar bij horen. Dus in plaats van kant en klare antwoorden te krijgen, word je getraind in bewustwording.

Verschillende Mindfulness trainers hebben met elkaar samengewerkt om voor de doelgroep van Lighthouse Works een mindfulness programma samen te stellen. Het gaat hierbij dus niet om de volledige training van 8 weken of een vervanging daarvan. De Mindfulness retraite is geschikt voor iedereen die kennis wil maken met mindfulness of wellicht een opfrisser nodig heeft.