Mindfulness tips

De enige manier om mindfulness echt in je leven te integreren is om de beoefening voort te zetten. We geven je graag wat tips!

Dagelijks oefenen
Minimaal drie keer per dag de ‘drie minuten meditatie’ oefenen
Elke dag een routine handeling met aandacht uitvoeren. Je kunt regelmatig wisselen van handeling als je dat prettig vindt
Één keer per dag een hap eten met aandacht
Elke dag mediteren, liefst op een vast moment. Minimaal 15 a 20 minuten, je kunt dit uitbouwen tot een uur als je het prettig vindt. Meditatie naar keuze: bodyscan, ademmeditatie, zitmeditatie, loopmeditatie of visualisatie. Je kunt hierin afwisselen, en zowel begeleid als zelf oefenen.

Begeleide meditaties
Op de website van het Centrum voor Mindfulness (https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulnessoefeningen) zijn de begeleide meditaties gratis te beluisteren. Dezelfde meditaties kan je ook beluisteren via Spotify en Itunes.

App
Insight timer is een handige app. Je kunt aangeven hoe lang je wilt mediteren en welke gong of bel je wilt horen. Als je het leuk vindt kan je zien waar ter wereld en hoeveel mensen op hetzelfde moment aan het mediteren zijn. Ook kan je samen met een bekende mediteren en elkaar zo stimuleren om te gaan zitten. Er zijn binnen deze app gratis begeleide meditaties te beluisteren van veel verschillende mindfulness docenten, onder andere Wibo Koole.

Verder is Headspace een fijne app. Zo ook meditation moments. Probeer vooral uit en kies datgene wat bij je past.

De VGZ heeft een fijne, gratis Mindfulness app ontwikkeld. https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app . Deze is ook gratis wanneer je niet bij VGZ verzekerd bent.

Online communities

Met dagelijks of wekelijkse online, begeleide meditaties, live.

  • 30 now.nl
  • simsara.nl
  • Mindfulmoments (van Jorinde Gommans)

Literatuur

Kabat Zinn, Waar je ook gaat daar ben je. Meditatie in het dagelijks leven, Utrecht: Kosmos 2012.
Maex, Mindfulness. In de maalstroom van je leven. Tielt: Lannoo 2009.
Brandsma, Beter nu. Breng mindfulness in je leven, Schiedam: Scriptum 2015
Brandsma, Elke dag Mindfulness, Schiedam: Scriptum 2010
Dewulf, Mindfulness werkboek. Krachtig en mild leven in het hier en nu, Utrecht: Kosmos 2014.
Kabat Zinn, Gezond leven met mindfulness. Handboek meditatief ontspannen, Haarlem: Altamira 2014.
Je hart als schuilplaats. Tara Brach.
Mindfulness en zelfcompassie, Christine Gerner
Thich Nath Hanh heeft enorm veel mooie boeken over mindfulness geschreven, zowel algemeen als toegepast op specifieke thema’s, bijvoorbeeld eten, werk, relaties, angst, woede en communicatie.

Vervolg Weekend
Na het Mindfulness Weekend raden we je aan om deel te nemen aan het Mindfulness Vervolg Weekend. Bij voorkeur over ongeveer 12 maanden. Het werkt als goede stok achter de deur om te blijven oefenen. In het vervolg weekend gaan we dan weer even de diepte in met meer oefeningen, meer stilte en je persoonlijke pad.

Een andere mogelijkheid is het volgen van een 8-weekse mindfulness training bij jouw in de buurt te volgen. Een aantal oefeningen die we gedaan hebben zullen terugkomen, maar bij deze training volg je wekelijks een les en doe je de rest van de week dagelijks huiswerk. Deze cursussen worden door heel Nederland aangeboden en hebben ongeveer hetzelfde programma. Google op een cursus bij jou in de buurt en vaak geven docenten een informatie avond, zo kan je eerst kijken of de persoon bij je past. Of vraag ons om advies, wij kennen natuurlijk ook veel goede en prettige Mindfulness trainers. Of kijk eens op de website van de VMBN, De Vereniging van Mindfulness Based trainers Nederland.

Ook kun je eens kijken of een stiltedag of middag bij je past. Een stiltewandeling, of Mindful schilderen, boetseren. Er zijn veel manieren om met Mindfulness bezig te zijn,

En vooral, kijk wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Veel plezier en succes met het integreren van Mindfulness in jouw leven!