Gefeliciteerd!

Wat fijn dat je de beslissing hebt gemaakt om een kickstart te geven aan je gezondheid! Binnenkort start jouw Detox weekend. Een heerlijk vooruitzicht.

Wellicht heb je de voordelen van detoxen al eens mogen ervaren of misschien is het de eerste keer. Hoe dan ook, hieronder hebben we voor jou informatie weergegeven over detoxen en wat het met je doet.

Wat is nou eigenlijk detoxen?

Detoxen, vasten, reinigen, ontgiften en ontslakken zijn allemaal hetzelfde.
Wat je gaat doen tijdens het detoxen is het tijdelijk versimpelen van je eet en leefgewoontes om je te ontdoen van afvalstoffen zowel fysiek al mentaal. Door het detoxen worden gifstoffen uitgescheiden en wordt je innerlijke arts weer wakker gemaakt om het zelfgenezend vermogen in je lichaam weer aan te zetten.

Er zijn verschillende manieren om te detoxen, de ene methode is heftiger dan de andere.
Wij van Lighthouse Works hebben gekozen voor (mild) sapvasten omdat wij het belangrijk vinden dat je tijdens de afvoeren van afvalstoffen je ook aanvoer hebt van heel veel gezonde stoffen. Zodat je je lichaam aan alle kanten kan ondersteunen in het detox proces.

Hoe komen we nou eigenlijk aan al die afvalstoffen in ons lichaam?

We krijgen afvalstoffen binnen door:
– Voedsel
– Uitlaatgassen
– Stress
– Medicijnen
– Schoonmaakmiddelen
– Cosmetica/verzorgingsproducten: shampoo, haarverf, lipgloss, gezichtscrèmes etc.
– Alcohol, nicotine, cafeïne, drugs
– Bestrijdingsmiddelen: Bespoten groenten en fruit
– Hormonen: eten van vlees

Afvalstoffen? Ja, we hebben ze allemaal

Ja, we willen allemaal een gezond lichaam: zonder afvalstoffen, zonder overtollig vet en met sterke spieren. Een motor die vol vuil zit, draait niet lekker. Een lichaam dat vol afvalstoffen zit, draait ook niet lekker.
Het veroorzaakt vermoeidheid, fysieke kwaaltjes en sombere stemmingen.
Als je auto 2 x per jaar een onderhoudsbeurt krijgt, gun je lijf die dan ook :-)

Gelukkig hebben we daar een lever voor, die dat allemaal regelt:

  • De lever breekt gifstoffen af en voert deze af via ons lymfesysteem
  • De lever zet vetten om naar suikers als voeding voor onze spieren

Dat gaat dus allemaal prima, tenzij we teveel gifstoffen binnenkrijgen…
Want hoe meer de lever bezig is met afbreken van gifstoffen, hoe minder hij in staat is om vet af te breken.

Daarnaast krijgen we vaak veel meer gifstoffen binnen, dan dat de lever kan verwerken. Die gifstoffen slaat de lever dan op in het lichaam: in de vetcellen.

Hoe kun je je organen stimuleren tijdens het detoxen?

Longen:
Emotie: verdriet
Gewoon ademen is goed voor de longen. Maar ook tijdens het ademen krijgen we verontreinigende stoffen binnen. Je longen bestaan uit spierweefsel en moeten dus ook getraind worden. De beste oefeningen om te ademen vinden we terug in de yoga. Lichaamsbeweging en ademhalingsoefeningen die de adem stimuleren zijn het beste om je longen te ontgiften.

Huid:
Alles wat je lichaam niet kan verwerken komt er in de huid uit.
De huid is ons grootste uitscheidingsorgaan. Elke porie van ons lichaam is een opening en een uitweg voor afvalstoffen. Je kan je huid meehelpen zich te ontdoen van gifstoffen door:
Sauna, droogborstelen, massage, bewegen (stimuleert de zweetproductie)
En natuurlijke producten te gebruiken op je huid. Hierbij geldt een vrij eenvoudige regel… alles wat je niet kan eten, kun je beter niet op je huid smeren.

Nieren:
Emotie: Angst
In je broek plassen van angst
De nieren spelen de hoofdrol in het uitscheiden van afvalstoffen. De nieren krijgen zelden rust ook niet tijdens een detox weekend. Door veel water en sappen te drinken wordt er meer urine geproduceerd en kan je je sneller ontdoen van afvalstoffen.

Lever:
Emotie: Boosheid
Wat heb je op je lever!
De lever heeft de belangrijkste ontgiftende functie van alle organen.
De lever is een afvalverwerking systeem. De lever neemt gifstoffen op, neutraliseert ze en slaat op wat niet zonder schade uitgescheiden kan worden. Op deze manier worden wij beschermd tegen schadelijke stoffen.

Wat kunnen wij doen om onze lever te ondersteunen:
Stoppen met eten of gezond en zo natuurlijk mogelijk gaan eten. Dat laatste is gelukkig wel haalbaar ;-)
Leverpakking, water met citroensap drinken, groenten sappen drinken.

Dikke darm:
Emotie: schuldgevoel
De second brain
De dikke darm scheidt afvalstoffen uit en neemt water uit het voedsel op.
Het is belangrijk om je dikke darm leeg te krijgen zodat je tijdens jouw detox niet verstopt raakt. Blijven afvalstoffen te lang in je darmen dan worden ze weer opgenomen. Met als gevolg dat detox symptomen verergeren waardoor je je minder fijn zult gaan voelen.

Tijdens ons afbouwschema drink je op de vrijdag een fles zuurkool sap. Dit heeft als doel je spijsverteringsorgaan te reinigen.

Tijdens het weekend heeft onze detox coach bitterzout beschikbaar en zal aangeven wanneer en wie dit eventueel tijdens het weekend extra zou kunnen gebruiken. Bitterzout helpt om goed naar het toilet te kunnen gaan. Let wel op voor contra indicaties bij gebruik van bitterzout.

Verder kun je je darmen nog goed ondersteunen door een buikmassage, bewegen en ademhalingsoefeningen.

Tong:
Het hart op de tong!
Je tong wordt dik door het inhouden van emoties.
Tijdens de detox ga je ook meer ontgiften via je tong.
Wie weleens in de ochtend in de spiegel naar zijn tong heeft gekeken, heeft gezien dat er een wittig of gelig beslag op de tong ligt. Dat is heel normaal want tijdens het slapen is ons lichaam aan het herstellen en ontgiften. Dus wat je dan terugziet in de spiegel zijn afvalstoffen van de afgelopen nacht. Dit verergert tijdens het detoxen. Daarom kun je ook wat meer uit je mond gaan ruiken. Je kan je lichaam helpen om iedere ochtend eerst je tong te schrapen als je opstaat. De detox coach kan je hier meer over vertellen.

Vullen of voeden?

Je kunt het voedsel dat we eten vergelijken met benzine. Het geeft ons lichaam de energie die nodig is om goed te functioneren. Als de benzine die jij in je lichaam stopt niet van de juiste kwaliteit of onvoldoende is, heeft je lichaam daar last van.

We zijn ontzettend goed geworden in het vullen van ons lichaam in plaats van het te voeden. Dit heeft sterk te maken met de overvloed aan bewerkte voedingsmiddelen van tegenwoordig. We eten veel te veel voeding (vulling). Onze overgrootouders zouden ons bewerkte voedsel niet meer eens herkennen als zijnde voedsel.

Doordat we niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, krijgen we last van allerlei kleine klachten. Een paar veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, weinig energie, overgewicht, hoofdpijn, hormonale klachten en huidklachten.

Het goede nieuws is er is altijd NU!

We kunnen altijd nu beginnen met onze leef- en eetgewoontes te verbeteren. En de eerste stap heb je al ingezet door te detoxen. Tijdens het detoxen gun je je lichaam een reset waarna je met frisse energie je lichaam op een gezond(er) peil kan houden.

Kortom: wil je een gezond, slank en sterk lichaam? Dan is het noodzakelijk om ook te detoxen. Door te sapvasten geef je je verteringssysteem even rust, waardoor je lever eindelijk de tijd krijgt om ‘achterstallig werk’ in te halen en die opgeslagen afvalstoffen af te gaan breken. Doordat je daarnaast heel veel drinkt, help je je lymfesysteem om die afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

Succes met detoxen en geniet van jouw weekend! Heb je vragen, dan kun je tijdens het detox weekend deze gerust stellen aan onze begeleiding. Ze zijn er voor jou!